Şirketlerin halka açılmalarından sağladıkları faydaları genel hatları ile aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
– Finansman Sağlamak
– Likidite Sağlamak
– Kurumsallaşma
– Yurtiçi ve Yurtdışı Yaygın Tanıtım
– Kredibilite
– Globalleşme
– İkincil Halka Arz İmkanı
Finansman Sağlamak
Şirketlerin halka arz kararı vermeye yönlendiren ve her bir şirkete göre değişebilen birbirinden farklı koşullar bulunmaktadır. Ancak, şirketler paylarını halka satarak şirket paylarının organize bir pazarda işlem görmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirdikleri halka arz, şirketlere öncelikle önemli bir finansman kaynağı sağlamaktadır.
Şirketler, faaliyette bulundukları sektöre ve şirketin mevcut finansman yapısına bağlı olarak farklı finansman yöntemlerini kullanabilmektedirler. Şirketler tarafından kullanılan her bir finansman yönteminin kendine özgü avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.
Şirketlerin en fazla kullanıldıktan finansman yöntemi şüphesiz banka kredileridir. Banka kredileri, banka ile yapılan kredi sözleşmesi çerçevesinde kullanılmaktadır. Kredinin vadesinin sonunda kredi anaparası ile birlikte belirlenen faiz bankaya geri ödenmektedir. Ancak, finansman yöntemi olarak halka arzın seçilmesi durumunda, öncelikle halka arzdan elde edilen hasılatın geri ödemesi söz konusu olmayacak, dolayısıyla kredi kullanımına göre oldukça düşük bir maliyete katlanılarak uzun vadeli bir finansman imkanı elde edilebilecektir.
Ayrıca şirketler, halka açıldıktan ve payları Borsa’da işlem görmeye başladıktan sonra da şirket paylarını teminat göstererek kredi kullanabilme, borç senedi ihraç edebilme imkanlarından yararlanmak suretiyle finansman sağlayabilmektedirler.
Likidite Sağlamak
Halka arz edilen ve organize bir piyasada alım-satıma konu olan payların, istenilen zamanda, piyasa mevcut arz ve talebe göre oluşan fiyatlardan, şeffaflık içerisinde alınıp satılması mümkün olduğunda, satılabilir paylarına likidite kazandırılmış olmaktadır. Ayrıca, şirketin mevcut ortaklarının da sahip oldukları paylara da önemli bir likidite imkanı sağlanmış olmaktadır.
Kurumsallaşma
Türkiye’de kurulu büyük bir çoğunluğu aile şirketleri olan şirketlerde kurumsallaşma ve kurumsal yönetimin yerine getirilmesi istenilen düzeyde değildir. Ancak, halka açılarak Borsa’da payları işlem gören şirketlerde, kurumsallaşma ve kurumsal yönetim uygulamalarını görmek mümkündür.
Halka açılma; hem kurumsallaşmanın ve kurumsal yönetim uygulamalarının hayata geçirilmesinin önemli bir aşamasıdır, hem de başlatılan kurumsallaşmanın ve kurumsal yönetim çalışmalarının tamamlanmasında çok önemli rollere sahip olmaktadır. Bu durum ise şirketlerin ömürlerini uzatmakta ve şirketlerin sonraki nesillere en az sorunla geçişlerinde ve dolayısıyla şirketlerinin sürdürülebilirliklerinde çok önemli olmaktadır.
Yurtiçi ve Yurtdışı Yaygın Tanıtım
Payları Borsa’da işlem gören şirketlere ilişkin çeşitli bilgiler, Sermaye Piyasası Kurulu’nun düzenlemeleri, Borsanın şeffaflık ilkesi ve kamuyu aydınlatma işlevi çerçevesinde kamuya duyurulmaktadır. Söz konusu açıklamalar, sermaye piyasası kuruluşları tarafından hazırlanan Borsa bültenleri, veri yayın kuruluşları, basın ve yayın kuruluşları ile diğer görsel yayın kuruluşları vasıtası yurtiçi ve yurtdışı yatırımcılara sürekli olarak ulaştırılabilmektedir.
Borsaya ulaşan ve kamuya duyurulan şirketlere ait bilgiler, şirketlerin ve şirket ürünlerinin hem yurtiçinde hem de yurtdışında tanınmalarına yardımcı olmaktadır. Bu şekilde elde edilebilecek şirket tanınırlığı ve farkındalığı bazı avantajları beraberinde getirecek; gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışında yerleşik bulunan ve aynı sektörde faaliyette bulunan şirketlerle işbirliğine gidebilme, ortak girişimler oluşturma ve benzeri konularda çalışmaların yapılabilmesi imkanlarını ortaya çıkarabilecektir.
Kredibilite
Şirketlerin paylarının Borsa’da işlem görmesi ile şirketlerin bankacılık ve para piyasası nezdindeki kredibilitelerine artırmakta, daha ucuz ve kolay ilave kredi imkanlarını sağlayabilmektedir.
Globalleşme
Şirketlerin paylarının Borsa’da işlem görmeye başlaması, istenilmesi durumunda söz konusu şirketlere yabancı ülkelerde de kolayca menkul kıymet ihraç edebilme ve yabancı ülkelerde menkul kıymetlerini kote ettirerek işlem görmesini sağlama imkanlarını da sunabilmektedir. Şirketler de yurtdışı piyasalara erişerek ilave finansman sağlayabilmektedirler. Menkul kıymetleri bir Borsa’da kote olan şirketlerin, yabancı ortak bulması ve joint venture ve benzeri ortak girişimler kurabilmesi imkanları artmaktadır.
İkincil Halka Arz İmkanı
Şirketler sadece birincil halka arz ile değil, payları Borsa’da işlem görmeye başladıktan sonra da yatırım ve benzeri ihtiyaçları nedeniyle ortaya çıkan kaynak gereksinimlerini, mevcut ortaklarının rüçhan haklarını kısmen veya tamamen kısıtlamak suretiyle gerçekleştirebilecekleri “İkincil Halka Arz”lar ile karşılayabilirler.