Bize Ulaşın

Adres

Türkiye, Global Business Angels Network’e Tam Üye Olarak Kabul Edilen İlk Ülke Oldu

Türkiye, Melek Yatırımcıların Birleşmiş Milletlerine (Global Business Angels Network) tam üye olarak kabul edilen ilk ülke oldu. Kurucu ülkelerin oy birliğiyle aldığı kararla, Türkiye’yi Washington’da TBAA – Melek Yatırımcılar Derneği temsil edecek.

Borsa İstanbul A.Ş.’nin konu ile ilgili 23.03.2015 tarihinde yaptığı açıklama aşağıya çıkarılmıştır.

“Borsa İstanbul’un geçtiğimiz yıl Türkiye ve Balkanlardaki girişimcilik ekosisteminin gelişmesi, bu yolla girişimci ve bunlara yatırım yapan melek yatırımcı sayısının artırılması, ekosistemin büyütülmesi ve bu doğrultuda istihdam ve inovasyon sağlamaya yönelik olarak iş birliği protokolü imzalamış olduğu TBAA-Melek Yatırımcılar Derneği, Dünya Melek Yatırımcılık Birliği ve Üst Kurulu (GBAN)’da Türkiye’yi temsil edecek.

Böylelikle, TBAA dünyada melek yatırımcılık sektörünün ilk milli temsilcisi olarak kabul edilmiş oldu. TBAA, Türkiye’deki melek yatırım sektörünün % 70’ini temsil ediyor ve TBAA Başkanı, aynı zamanda Merkezi Brüksel’de bulunan EBAN – Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü’nün de Başkan Yardımcısı.

Merkezi Washington DC’de olmak üzere 7 kıtadan EBAN, ACA, BANSEA, ABAN, MEBAN gibi bölgesel melek yatırım ticaret örgütlerinin bir araya gelerek dünyadaki global 100 milyar dolarlık melek yatırım sektörünü temsil etmek üzere  GBAN – Dünya Melek Yatırımcılık Birliği ve Üst Kurulu’nun kurulduğu bildirildi. Söz konusu üst kurula sadece ülkeler tam üye olarak kabul edilecek.

Milano’da yapılan açıklamaya göre; kurucu ülkelerin oy birliğiyle aldığı kararla Türkiye, Dünya Melek Yatırımcılık Birliği ve Üst Kurulu’nun ilk tam üyesi olarak kabul edildi. Yine oybirliğiyle alınan karar gereği Türkiye’yi Washington’da TBAA – Melek Yatırımcılar Derneği temsil edecek. Her ülkeden sadece bir kuruluş milli temsilci olarak melek yatırımcıların Birleşmiş Milletleri’nde yer alabiliyor.

GBAN – Dünya Melek Yatırımcılık Birliği ve Üst Kurulu

1999 yılında Avrupa Birliği’nin önderliğinde Brüksel’de kurulan EBAN – Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü’nün kuruluşunu, 2005 yılında ABD’de kurulan ACA – Amerika Melek Yatırımcılar Ticaret Örgütü takip etti. ACA’nın kuruluşunu ise 2014 yılında Lagos’ta kurulan ABAN – Afrika Melek Yatırımcılar Ticaret Örgütü ve Amman’da kurulan Orta Doğu Melek Yatırımcılar Ticaret Örgütü izledi.

2014 verilerine göre tüm dünyada 7 ayrı kıtada toplam 100 milyar dolar olarak gerçekleşen melek yatırımcılık sektörü, merkezi Washington’da olmak üzere, dünyadaki önde gelen tüm melek yatırım ticaret örgütlerinin bir araya gelmesiyle GBAN – Dünya Melek Yatırımcılar Birliği ve Üst Kurulunun kuruluşu geçen hafta içinde Milano’da yapılan Dünya Girişimcilik Kongresinde ilan edildi.

GBAN’ın temel amacı, girişimcilerin global startup fikirlerinin yine global melek yatırımcılar ve sermayeyle daha kolay buluşmasını sağlamak. Artık, Giresun’daki bir girişimcinin bu örgüt sayesinde Singapur’daki veya Silikon Vadisi’ndeki finansman imkanlarına ulaşımı çok daha kolay olacak. Ayrıca, devletlerin melek yatırımcıları daha fazla desteklemeleri için politikalar üretilecek, lobi faaliyetlerine hız verilecek.

www.gban.co

TBAA: Türkiye’nin global sesi

Türkiye’deki 12 melek yatırım ağı’ndan 8’inin üyesi olduğu TBAA – Melek Yatırımcılar Derneği, Türkiye’nin melek yatırımcılık sektöründeki global sesi haline geldi. Sektörün % 70’ini tek başına temsil eden TBAA, Avrupa’daki en güçlü melek yatırım ticaret örgütlerinden biri.

2011 yılında Türkiye’nin önde gelen melek yatırımcılarının katılımıyla kurulan TBAA, önümüzdeki yıllarda 400 milyon EUR olması tahmin edilen erken aşama yatırım sektörünü temsil ediyor. Geçen yıl içinde Avrupa Melek Yatırım Forumu’na İstanbul’da ev sahipliği yapan TBAA, aynı zamanda Brüksel’de de EBAN’ın Başkan Yardımcılığını yürütüyor.

www.melekyatirimcilardernegi.org

Altuntaş:  ‘TBAA, Güney Doğu Avrupa’da ve Orta Doğu’da melek yatırımcılığın gelişimini sağlayacak’

TBAA – Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı  Baybars Altuntaş konuyla ilgili şunları söyledi: “GBAN;  melek yatırımcılık, crowdfunding, inkubasyon ve acceleration merkezleri ve teknoparklar gibi erken aşama girişimcilik ve startup yatırımlarını kapsayan sektörün dünyadaki global şemsiyesi. Her ülkeden sadece bir kuruluşun tüm bu birimleri temsilen yer alıyor olması ve TBAA’nın oybirliğiyle Türkiye’yi temsilen yer alması ile beraber artık ülkemizdeki girişimciler global melek yatırım sermayesine çok daha rahat ulaşabilecekler. Ayrıca, hem Güney Doğu Avrupa’da hem de Orta Doğu’da melek yatırımcılık sektörünün lider ülkesi konumuna çok kısa zamanda geleceğimize inanıyorum.”

Johnson:  “TBAA’nın Türkiye’de aldığı liderlik pozisyonu bu gelişmeyle beraber global arenada tescillenmiş oldu”

Merkezi Brüksel’de bulunan EBAN – Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü Başkanı ve aynı zamanda GBAN’ın Eş-Başkanı Candace Johnson ise Türkiye’nin ve TBAA’nın erken aşama startup yatırım sektörünü temsilen Washington’da GBAN – Dünya Melek Yatırımcılık Birliği ve Üst Kurulu’na oybirliğiyle kabul edilmesi üzerine yaptığı açıklama şunları söyledi: “Avrupa Birliği’nin kurucuları arasında yer aldığı ve Merkezi Brüksel’de bulunan EBAN – Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü; aynı zamanda Merkezi Lagos’ta bulunan ABAN – Afrika Melek Yatırım Ticaret Örgütü’nün ve merkezi Amman’da bulunan MEBAN – Ortadoğu ve MENA Bölgesi Melek Yatırım Ticaret Örgütü’nün de global partner’ı. Hem EBAN, hem ABAN hem de MEBAN adına, TBAA’nın Türkiye’de üstlendiği liderlik rolünü büyük takdirle karşılıyoruz ve GBAN’ı Türkiye’de çok iyi temsil edeceğini biliyoruz.”

Ortmans: “Türkiye’yi GBAN’ın ilk üye ülkesi olarak görmekten çok sevinçliyiz”

Merkezi Washington’da bulunan Global Girişimcilik Network’ünün Başkanı ve aynı zamanda GBAN’ın Eş-Başkanı Jonathan Ortmans ise şunları söyledi: “Biz TBAA’nın ve Türkiye’nin ilk ve tam üye olmasından çok mutluyuz. Tüm ülkelere melek yatırımcılık ve girişimcilik ekosisteminin gelişiminde rol model olabilecek bir ülke ve temsilcisi arayışımız, Türkiye ve TBAA sonucunu ortaya çıkardı. İlk üye ülkenin öyle bir ülke olması gerekiyordu ki dünyaya know-how transfer edebilsin. İşte TBAA – Melek yatırımcılar Derneği’nin son yıllarda Türkiye’de ve bölgesel anlamda yaptığı çalışmalar dikkate alındığında, en doğru kararın Türkiye ve TBAA olduğu üzerinde kurucu üye ülkelerde bir konsensüs oluştu. TBAA’nın ise Türkiye’yi temsil etme açısından mükemmel bir seçenek olduğuna inanıyoruz.”

 

 

Kaynak: Borsa İstanbul A.Ş. Web Sayfası.

 

http://www.borsaistanbul.com/duyurular/2015/03/23/turkiye-melek-yatirimcilarin-birlesmis-milletlerine-tam-uye-olarak-kabul-edilen-ilk-ulke-oldu