Bize Ulaşın

Adres

Halka Arz Süreci

1.      Halka Arz Sürecinin Belirlenmesinin Önemi

Şirket paylarının halka arz edilmesi sonrası payların Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlaması bir kerede gerçekleşen bir olay olmayıp; halka arz öncesi hazırlık çalışmaları, halka arzın gerçekleştirilmesi ve halka arz sonrası yapılması gereken tüm çalışmaları içine alan bir süreç olup, şirketlerin halka arzdan bekledikleri maksimum faydayı sağlayabilmeleri için bu sürecin çok iyi yönetilmesi gereklidir.

Halka açılmaya karar veren şirketler halka arz öncesi dönemde doğrudan halka arz yönelik olarak yaptıkları hazırlıkların çok yeterli olmadığı görülmektedir. Şirketler halka arz etmeyi hedefledikleri tarihe yakın bir zamanda doğrudan aracı kurum ile anlaşmaya gitmektedirler. Ancak şirketlerin; hukuki, idari ve süreç yönetimi konusunda gerekli hazırlıkları yapmamaları nedeniyle genellikle sorunlarla karşılaşılmakta ve bu sorunlar halka arz tarihinin gecikmesine yol açabildiği gibi istenilen faydayı sağlayamamakta veya halka arzdan vazgeçilmesi sonucunu beraberinde getirebilmektedir.

Şirketler halka arzdan önceki hazırlık dönemi ile ilgili olarak aracı kurumlardan veya halka arz danışmanlık firmalarından veya halka arz danışmanlarından danışmanlık hizmeti alabilmektedirler.

Halka arz süreci şirketten şirkete veya piyasa koşullarına göre farklılık göstermekle birlikte, söz konusu süreç genel olarak 6-18 ay arasında değişebilmekte, bazı şirketler bu süreç daha da uzun olabilmektedir. Dolayısıyla, hedeflenen zamanda halka arzın gerçekleştirilebilmesi için veya bu tarih belirlenmemiş ise bu zamanın en kısa sürede belirlenebilmesi için, şirket tarafından halka arz kararı verildiği tarihten itibaren en kısa sürede halka arz sürecinin belirlenmesi büyük önem arz etmektedir.

2.      Halka Arz Başvurusu Öncesinde Yapılması Gerekenler

-Sürecin hemen başında özellikle şirketin finansman ve halka ilişkileri birimi yöneticilerinden oluşan bir çalışma komitesi oluşturulmalıdır. Danışman ile söz konusu komiteyi oluşturan kişiler devamlı olarak iletişim içinde olmalılar ve düzenli olarak (ayda en az bir kere) bir araya gelerek durum değerlendirmesinde bulunarak, yapılacak iş ve işlemler konusunda çalışma planları hazırlamalıdırlar. Çalışma planlarında sorumluluk alanları belirlenmeli ve zaman planlamaları yapılmalıdır.

-Şirketin, bağlı ortaklıklarının ve iştiraklerinin karşı karşıya oldukları hukuki uyuşmazlıkların mevcut durumunun ortaya konularak, bu uyuşmazlıkların şirketlerin faaliyetlerinin devamı açısından önemi ortaya konulmalıdır.

-Şirket ve bağlı ortaklıkların/iştiraklerin faaliyetleri için alınması gereken tüm belgeler (izin, ruhsat vb.) incelenmeli ve bu belgelerde eksikliklerin olması durumunda, eksikliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak hukuki prosedürlere hemen başlanılarak halka arz sürecine engel olmayacak bir sürede tamamlanmalıdır.

-Şirketin ortaklık yapısı ve bağlı ortaklık/iştirak yapısı ayrıntılı olarak değerlendirmelidir. Hangi yapı ile halka çıkılması durumunda başarılı olacağına karar verilmelidir.

-Şirketin muhasebe sisteminin ve mali tablo düzenleme formatlarının SPK düzenlemelerine uygun hale getirilmesi amacıyla, şirketin büyüklüğü de dikkate alınarak konusunda deneyimli bağımsız denetim firmaları ile irtibata geçilerek, bağımsız denetim kapsamında çalışmalara hemen başlanılmalıdır.

-Hedeflenen halka arz tarihinden önce, şirket esas sözleşmesinin Sermaye Piyasası Kanunu’na hukuki olarak uyumlu hale getirilmesine yönelik olarak gerekli çalışmalar yapılarak esas sözleşme tadil taslağı hazırlanarak SPK’ya sunulmalı ve SPK’dan gerekli izin alınmalıdır.

-Aracılık konusunda aracı kurumlar ile görüşmelere başlanılmasından önce şirketin değerini belirmeye yönelik çalışmalar yapılmalı ve şirketin değeri tespit edilmelidir.