Tebliğ ile zorunlu hale getirilen kurumsal yönetim ilkeleri aşağıda özetlenmektedir;
1. Yönetim kurulu üye sayısı 5 üyeden az olamayacaktır.
2. Şirket yönetim kurullarında görev alacak olan icrada görevli olmayan yönetim kurulu üyesinin tanımlaması getirilmiş olup, yönetim kurullarında icrada görevli olan ve olmayan üyeler bulunması ve ayrıca yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğunun da icrada görevli olmayan üyelerden oluşması zorunluluğu bulunmaktadır.
3. İcrada görevli olmayan yönetim kurulu üyeleri içerisinde bağımsız üyelerin bulunması gerekmektedir.
4. Bağımsız üye olmanın kriterleri belirlenmiş olup, yönetim kuruluna seçilecek bağımsız üyenin söz konusu kriterlerin tamamını taşıması gerekmektedir.
5. Şirket yönetim kurulu içerisindeki bağımsız üye sayısı toplam üye sayısının üçte birinden az olamayacak ve her durumda bağımsız üye sayısı ikiden az olamayacaktır. Üçüncü grup şirketler için bağımsız yönetim kurulu üye sayısının iki olmasının yeterli olduğu ifade edilmiştir.
6. Bağımsız yönetim kurulu üyelerinin görev süresi üç yıl olup, tekrar aday gösterilerek seçilmeleri mümkündür. Bağımsız yönetim kurulu üyelerinin görev süresinin 3 yıl olacağına ilişkin 4.3.5. madde yapılan düzenlemede değişikliğe gidilerek, görev süresinin en fazla üç yıl olmasının sağlanması amacıyla “bağımsız yönetim kurulu üyelerinin görev süresi üç yıla kadar” ifadesine yer verilmiştir.
7. Şirketin yönetim kurulunda son on yıl içerisinde altı yıldan fazla yönetim kurulu üyeliği yapmış bir kişi, yönetim kuruluna bağımsız üye olarak atanamayacaktır.
8. Yönetim kurulu, Aday Gösterme Komitesi’nin raporu çerçevesinde bağımsız üye aday listesini hazırlayarak genel kurul toplantısından en az 60 gün önce Kurul’a göndermek zorundadır. Kurul, liste hakkında varsa olumsuz görüşünü 30 gün içerisinde şirkete bildirecek olup, Kurul’un olumsuz görüş bildirmiş olduğu kişi genel kurula bağımsız üye adayı olarak sunulamayacaktır.
9. Kurumsal Yönetim İlkelerinin uygulanması bakımından “önemli nitelikte işlemler” sayılmış olup, önemli nitelikteki işlemler genel kurul onayı olmaksızın gerçekleştirilemeyecek ve ayrıca söz konusu işlemlerle ilgili yönetim kurulu kararlarında bağımsız üyelerin çoğunluğunun onayı aranacaktır. Tebliğ’de şirketlerin; varlıklarının tümünü veya önemli bir bölümünü devretmesi veya üzerinde ayni hak tesis etmesi veya kiraya vermesi, önemli bir varlığı devir alması veya kiralaması, imtiyaz öngörmesi veya mevcut imtiyazların kapsam veya konusunu değiştirmesi, borsa kotundan çıkması Kurumsal Yönetim İlkelerinin uygulanması bakımından önemli nitelikte işlem olarak sayılmıştır.
Ancak, İlkelerin 1.3.10 maddesinde ifade edilen Kurumsal Yönetim İlkelerinin uygulanması bakımından önemli nitelikte işlem sayılan hususlar hakkında söz konusu işlemlerin bağımsız yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğunun onayı olmaksızın icra edilememesine ilişkin hüküm kaldırılmıştır. Önemli nitelikteki işlemlerde bağımsız üyelerin çoğunluğunun onayının bulunmaması ve bağımsız üyelerin çoğunluğunun muhalefetine rağmen anılan işlemlerin Şirket tarafından icra edilmek istenmesi halinde, işlemin genel kurul onayına sunulması gerekmektedir. Bu durumda, bağımsız yönetim kurulu üyelerinin muhalefet gerekçesinin derhal kamuya açıklanması, Kurul’a bildirilmesi ve yapılacak genel kurul toplantısında okunması gerekmektedir.
10. Şirketlerin her türlü ilişkili taraf işlemlerinde ve üçüncü kişiler lehine teminat, rehin ve ipotek verilmesine ilişkin yönetim kurulu kararlarında bağımsız üyelerin çoğunluğunun onayı aranacak olup, bağımsız üyelerin çoğunluğunun söz konusu işlemi onaylamaması halinde, bu durum işleme ilişkin yeterli bilgiyi içerecek şekilde kamuyu aydınlatma düzenlemeleri çerçevesinde kamuya duyurulacak ve işlem genel kurul onayına sunulacaktır.
11. Şirketlerin denetimden sorumlu komite üyelerinin tamamı, diğer komitelerin ise başkanları, bağımsız yönetim kurulu üyeleri arasından seçilecektir.
12. Yönetim kurulu üyelerinin ve üst düzey yöneticilerin ücretlendirme esasları yazılı hale getirilecek ve genel kurul toplantısında ayrı bir madde olarak ortakların bilgisine sunulacaktır.
13. Genel kurul toplantı ilanı, mevzuat ile öngörülen usullerin yanı sıra, mümkün olan en fazla sayıda pay sahibine ulaşmayı sağlayacak, elektronik haberleşme dahil, her türlü iletişim vasıtası ile genel kurul toplantı tarihinden asgari üç hafta önceden yapılacaktır.
14. Ayrıca şirketlerin internet sitesinde, genel kurul toplantısı ilanı ile birlikte, şirketin mevzuat gereği yapması gereken bildirim ve açıklamaların yanı sıra ilkede belirlenen ayrıntıdaki hususları dikkati çekecek şekilde pay sahiplerine duyurulacaktır.