Bize Ulaşın

Adres

Pay Piyasası Yeni Pazar Yapısında Uygulanacak Değerlendirme Kriterleri ve İşlem Esasları Belirlendi.

Borsa İstanbul A.Ş. tarafından pay piyasası yeni pazar yapısında uygulanacak değerlendirme kriterleri ve işlem esasları belirlendi.

Borsa İstanbul A.Ş.’nin konuya ilişkin 02.10.2019 tarihli açıklaması aşağıya çıkarılmıştır.

“Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulunun 27/09/2019 tarihli ve 2019/182 sayılı ve Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) 19/09/2019 tarihli ve 52 sayılı kararları çerçevesinde Pay Piyasası’nda Yıldız Pazar ve Ana Pazar’da işlem gören şirket payları, getirilen yeni kriterler dikkate alınarak benzer büyüklük, derinlik ve likiditeye sahip paylar bir arada işlem görecek şekilde yeniden gruplandırılmıştır. Bu şekilde oluşturulan yeni pazar yapısında, grupların işlem esasları farklılaştırılarak farklı gruplarda yer alan paylara farklı işlem esasları uygulanacaktır.

Bu doğrultuda Kotasyon Yönergesinde ve Pay Piyasası Yönergesinde yapılan değişikliklerin yürürlüğe gireceği tarih itibarıyla SPK’nın paylara yönelik ABCD gruplandırma düzenlemesi yürürlükten kalkacaktır.

Yapılan yeni düzenlemede Yıldız Pazar ve Ana Pazar altında iki grup oluşturulacak ve yeni pazar düzeninde Ek-1’de yer alan işlem esasları uygulamaya alınacaktır. Bu kapsamda Pay Piyasası yeni pazar yapısı:

  • Yıldız Pazar – Grup 1, Grup 2
  • Ana Pazar – Grup 1, Grup 2
  • Gelişen İşletmeler Pazarı (GİP)
  • Yakın İzleme Pazarı (YİP)
  • Piyasa Öncesi İşlem Platformu (PÖİP)
  • Yapılandırılmış Ürünler ve Fon Pazarı (YÜFP)
  • Nitelikli Yatırımcı İşlem Pazarı (NİYİP)

şeklinde olacaktır. 

Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda işlem gören paylar (Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları, Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları ve Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları) bu pazar bünyesinden çıkarılarak, belirlenen kriterlere göre ilgili pazarın ilgili grubuna dahil edilecektir. Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nın ismi Yapılandırılmış Ürünler ve Fon Pazarı (YÜFP) olarak değiştirilecektir.

Diğer taraftan Borsada işlem görecek şirketler için aranan kota alma şartlarından halka arz edilen payların asgari piyasa değeri şartı, Yıldız Pazar için 100 milyon TL’den 150 milyon TL’ye, Ana Pazar için 25 milyon TL’den 30 milyon TL’ye yükseltilecektir.

Pazar ve grup ayrımında kullanılacak kriterler ve eşik değerler ile işlem esasları Ek-1’de yer almaktadır. Ek-1’de yer alan esaslar çerçevesinde yapılan değerlendirmeye göre payların yeni pazar ve grup dağılımı  Ek-3’te yer almaktadır.

Yeni pazar yapısı ve buna bağlı olarak Pay Piyasası’nda işlem gören paylarda uygulanacak işlem esaslarında yapılan değişiklikler ve ABCD gruplandırma düzenlemesinin yürürlükten kalkmasının sonucu olarak Pay Piyasası uygulamalarında bazı değişiklikler söz konusu olacaktır. Pay Piyasası uygulamalarında yapılacak değişiklikler detaylarıyla Pay Piyasası Prosedürü’nde yer alacak ve ilgili düzenleme uygulamanın devreye alınacağı tarihten önce güncellenerek duyurulacaktır. Uygulamanın devreye alınacağı tarihe kadar üyelerimizin hazırlıklarını yapmaları için dikkatlerine sunulması yararlı görülen hususlar aşağıda yer almaktadır.

  • ABCD gruplandırma düzenlemesi yürürlükten kalkacak ve bu düzenlemeye bağlı olan işlem esasları yerine yeni pazar yapısına bağlı işlem esasları geçerli olacaktır.
  • Paylar dışında kalan menkul kıymetlerin işlem esaslarında değişiklik olmayacaktır.
  • Ek-1’de yer alan işlem esasları tablosundaki tek fiyat işlem yöntemi için belirlenen sayılara açılış seansı ve kapanış seansı fiyat belirleme seansları dahildir. 5 kez tek fiyat belirlenen YİP ve PÖİP için mevcut seans saatleri uygulanmaya devam edecektir. 10 kez tek fiyat belirlenecek olan GİP paylarında uygulanacak seans akış çizelgesi Ek-2’de yer almaktadır.
  • Piyasa yapıcılık faaliyeti yalnızca Ana Pazar Grup 1 ve Grup 2’de yer alan paylarda isteğe bağlı olarak yapılabilecektir. Ek-3’te yer alan tabloya göre Ana Pazar’da yer alacak paylarda devam eden piyasa yapıcılık faaliyeti, 04/11/2019 tarihi itibarıyla isteğe bağlı olarak sürdürülebilecektir.
  • GİP’te yer alan paylarda, tek fiyat işlem yöntemi kalıcı olarak belirlendiği için piyasa yapıcılık ve likidite sağlayıcılık faaliyeti yapılamayacaktır.
  • Paylarda, piyasa yapıcılık ve likidite sağlayıcılık faaliyetleri  isteğe bağlı olarak yapılacaktır. Paylarda bu faaliyetlerin yürütülmesinin uygulanacak işlem yöntemine etkisi olmayacaktır.
  • Özel işlem bildirimlerine ilişkin fiyat limitlerinde değişiklik yapılmayacaktır.
  • Yeni pay alma hakkı sıralarının fiyat marjlarında değişiklik yapılmayacaktır.
  • Mevcut uygulama sürdürülerek, T. İş Bankası A.Ş. (A), T. İş Bankası A.Ş. (B) ve T. İş Bankası A.Ş. (Kurucu) payları (ISATR, ISBTR, ISKUR) tek fiyat işlem yöntemi ile (5 kez tek fiyat) işlem görmeye devam edecektir. Bu paylarda kredili alım ve açığa satış işlemleri yapılmayacak, Açık Takas Pozisyonu / Özkaynak oranı %100, Özkaynak Oranı da %0 olarak uygulanacaktır. İş Bankası A.Ş. (Kurucu, ISKUR) paylarının işlem sırasında fiyat marjı %50 olarak uygulanmaya devam edecektir.
  • İşlem esaslarıyla ilgili olarak yapılacak tanımlamalardan etkilenecek rapor formatları (Günlük Bülten, Marj dosyaları, vb) değiştirilecek, değiştirilen raporlar üyelerimizin sistemlerinde yapmaları gereken değişiklikler için teste açılacaktır. Rapor testleri sürecince bilgilendirmeler https://connect.borsaistanbul.com adresi üzerinden yapılacaktır.

Pay Piyasası yeni pazar yapısı ve yeni pazar yapısına bağlı olarak belirlenen işlem esasları Pay Piyasası Yönergesinde ve Kotasyon Yönergesinde yapılan değişiklikler ile birlikte 04/11/2019 tarihinde  yürürlüğe girecektir.

Pay Piyasası Yeni Pazar Yapısında Uygulanacak Değerlendirme Kriterleri ve İşlem Esasları

Değerlendirme Kriterleri

Pazarlar ve GruplardaYILDIZ PAZARYILDIZ PAZARANA PAZARANA PAZAR
İşlem Görme KriterleriGrup 1Grup 2Grup 1Grup 2
Piyasa Değeri (PD)>500 milyon TL>500 milyon TL
Fiili Dolaşımdaki Payların Piyasa Değeri (FDPD)>750 milyon TL>75 milyon TL>15 milyon TL
Fiili Dolaşım Oranı (FDO)>%10>%2,5
Yerli Bireysel Yatırımcı Sayısı>1000>350
Yerli Fon>1 milyon TL
Likidite<0,2<3<10

Kriterlerin Açıklamaları:

a) PD: Şirketin tüm sermayesi üzerinden hesaplanan toplam piyasa değerini,

b) FDPD: Şirketin Kurul tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde dönem sonu itibariyle (FD pay adedi) x (bir yıllık düzeltilmiş kapanış fiyatlarının ortalaması) şeklinde hesaplanan, fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değerini,

c) FDO: Şirketin Kurul tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hesaplanan fiili dolaşımdaki paylarının şirket sermayesine oranını,

ç) Yerli Bireysel Yatırımcı Sayısı: MKK verilerine göre ilgili payda son bir yıl içinde 500 TL ve üzeri piyasa değerine sahip olan ortalama yerli bireysel yatırımcı sayısını,

d) Yerli Fon: MKK verilerine göre ilgili payda SPK denetiminde bulunan “Yatırım Fonlarının” ve “Emeklilik Yatırım Fonlarının” portföyünde bulunan kısmın son bir yıl içindeki ortalama piyasa değerini,

e) Likidite Kriteri: 1 Milyon TL işlem hacmi ile payda günlük bazda oluşan ortalama fiyat değişim oranını,

Bu değerin hesaplanmasında Amihud İllikidite Ölçümü (Amihud Illiquidity Measure) yöntemi kullanılmaktadır. Değerlendirme dönemi süresince payda meydana gelen günlük fiyat değişiminin mutlak değerinin, ilgili payın ilgili gündeki işlem hacmine oranlarının aritmetik ortalama değerinin 1.000.000 ile çarpılması suretiyle bulunur (işlem hacmine özel işlem bildirimleri dahil edilmez).

f) Ek Kriter- Temettü Getirisi:  (Son 3 yıllık net nakit temettü toplamı) / (dönem sonu piyasa değeri) x 100 değerini

ifade eder.


Her pay sınıflandırıldığı pazar ve pazar grubunun tüm kriterlerdeki şartlarını sağlamak zorundadır. Uygulamanın 2 istisnası bulunmaktadır:

a) FDPD’si 500 milyon TL’nin üstündeki paylar Yıldız Pazar Grup 1’de değillerse diğer kriterlere bakılmaksızın Yıldız Pazar Grup 2’ye alınır.

b) Ana Pazar Grup 2’de yer alan paylardan FDPD’si 15 milyon TL’den büyük ve Ek Kriter – Temettü Getirisi %15’ten büyük olanlar Ana Pazar Grup 1’e alınır.

Değerlendirme Esasları:

a) Değerlendirme, endeks dönemleri ile uyumlu olacak şekilde yılda en az iki kere her kriter için belirlenen verilerin son bir yıllık ortalamaları ile güncellenir.

b) Değerlendirme dönemlerinde Yıldız Pazar Grup 2’deki paylar için, diğer kriterleri sağlamak koşuluyla, payın PD’si 450 milyon TL altına düşmedikçe pazar değişikliği yapılmaz. Değerlendirme dönemlerinde Ana Pazar Grup 2’deki paylar için, diğer kriterleri sağlamanın yanında payın PD’si 55 milyon TL üstüne çıkmadıkça pazar değişikliği yapılmaz.

İşlem Esasları

İşlem EsaslarıYıldız PazarAna PazarGİPYİPPÖİP 
Grup 1Grup 2Grup 1Grup 2   
İşlem YöntemiSürekli İşlemSürekli İşlemSürekli İşlemSürekli İşlem10 Kez Tek Fiyat(*)5 Kez Tek Fiyat(*)5 Kez Tek Fiyat(*)
Açığa Satış ve Kredi İşlemVARVARVARVARYOKYOKYOK
Brüt TakasYOKYOKYOKYOKYOKYOKVAR
Özkaynak OranıGenel HükümlerGenel HükümlerGenel Hükümler% 0% 0% 0% 0
Açık Takas Pozisyonu / Özkaynak OranıGenel HükümlerGenel HükümlerGenel Hükümler% 50% 100% 100% 100
Fiyat Marjı% 20% 20% 20% 15% 10% 10% 10
Açığa Satış Yukarı Adım KuralıYOKVARVARVAR
Devre Kesici Tetikleme Oranı% 10% 10% 10% 7,5
Devre Kesici Sonrası Emir Toplama Süresi5 dakika5 dakika15 dakika25 dakika
Devre Kesici Sonrası Eşleştirme Süresi2 dakika2 dakika2 dakika2 dakika

(*) Tek fiyat işlem yöntemi için belirlenen sayılara açılış seansı ve kapanış seansı fiyat belirleme seansları dahil, kapanış fiyatından işlemler seansı dahil değildir.

EK-2: GİP’te Uygulanacak Seans Akış Çizelgesi

 PAY (Tek Fiyat) P_TEK_FIY_10 
 TRSAAT
1P_MARJ_YAYIN07:00:00
2P_ARA07:30:00
3P_ACILIS_EMIR_TPL09:40:00
4P_ESLESTIRMETEKFIYAT09:55:00
5P_TEKFIYAT_EMIR_TPL10:00:00
6P_ESLESTIRMETEKFIYAT10:55:00
7P_TEKFIYAT_EMIR_TPL11:00:00
8P_ESLESTIRMETEKFIYAT11:55:00
9P_TEKFIYAT_EMIR_TPL12:00:00
10P_ESLESTIRMETEKFIYAT12:55:00
11P_TEKFIYAT_EMIR_TPL13:00:00
12P_ESLESTIRMETEKFIYAT13:55:00
13P_TEKFIYAT_EMIR_TPL14:00:00
14P_ESLESTIRMETEKFIYAT14:55:00
15P_TEKFIYAT_EMIR_TPL15:00:00
16P_ESLESTIRMETEKFIYAT15:55:00
17P_TEKFIYAT_EMIR_TPL16:00:00
18P_ESLESTIRMETEKFIYAT16:55:00
19P_TEKFIYAT_EMIR_TPL17:00:00
20P_ESLESTIRMETEKFIYAT17:55:00
21P_MARJ_YAYIN_KAP_TF18:00:00
22P_KAPANIS_EMIR_TPL18:01:00
23P_ESLESTIRMETEKFIYAT18:05:00
24P_MARJ_YAYIN18:07:00
25P_KAPANIS_FIY_ISLEM18:08:00
26P_GUNSONU_ISLEMLERI18:10:00
27P_GUNSONU_ISTATISTIK18:11:00
28P_MARJ_YAYIN18:13:00
29P_GUNSONU18:14:00

EK-3: 04/11/2019 TARİHİNDEN İTİBAREN YILDIZ PAZAR ve ANA PAZARDA YER ALAN PAYLARIN PAZAR / GRUP DAĞILIMI
(Alfabetik Sırayla)

YILDIZ PAZAR GRUP 1YILDIZ PAZAR GRUP 2ANA PAZAR GRUP 1ANA PAZAR GRUP 2
(37 Pay)(58 Pay)(172 Pay)(85 Pay)
1 AKBNK  AEFES  ADANA  DOKTA  MRSHL  ACSEL  PKENT 
2 ARCLK  AGHOL  ADBGR  DURDO  MSGYO  ARMDA  PRZMA 
3 ASELS  AKGRT  ADEL  DYOBY  NATEN  ATAGY  PSDTC 
4 BIMAS  AKSA  ADESE  DZGYO  NETAS  ATLAS  QNBFB 
5 CCOLA  AKSEN  ADNAC  EGPRO  NUGYO  AYCES  QNBFL 
6 DOHOL  ALARK  AFYON  EGSER  NUHCM  BOYP  RALYH 
7 EKGYO  ALBRK  AGYO  ERBOS  ORGE  BRKSN  RHEAG 
8 ENJSA  ALKIM  AKCNS  EUHOL  OSTIM  BRMEN  SAMAT 
9 ENKAI  ANACM  AKENR  FENER  OZGYO  BURCE  SANEL 
10 EREGL  ANHYT  AKFGY  FLAP  OZKGY  BURVA  SANFM 
11 FROTO  ANSGR  AKGUV  FMIZP  PAGYO  CMBTN  SAYAS 
12 GARAN  AVISA  AKMGY  FONET  PARSN  CMENT  SEKFK 
13 HALKB  AYGAZ  AKSGY  GARFA  PEKGY  CRDFA  SEKUR 
14 ISCTR  BRISA  AKSUE  GEDZA  PENGD  DAGHL  SNKRN 
15 KCHOL  BRSAN  ALCAR  GENTS  PETUN  DAGI  SNPAM 
16 KOZAA  CEMTS  ALCTL  GEREL  PINSU  DENIZ  SONME 
17 KOZAL  CIMSA  ALGYO  GOLTS  PKART  DERIM  SRVGY 
18 KRDMD  CLEBI  ALKA  GSDHO  PNSUT  DIRIT  TDGYO 
19 MGROS  DEVA  ANELE  GSRAY  POLHO  DITAS  TGSAS 
20 PETKM  DOAS  ARENA  HATEK  PRKAB  DOBUR  TMPOL 
21 PGSUS  ECILC  ARSAN  HDFGS  PRKME  EDIP  TSGYO 
22 SAHOL  ECZYT  ASLAN  ICBCT  RAYSG  EGGUB  TURGG 
23 SASA  EGEEN  ASUZU  IEYHO  RTALB  EMKEL  ULAS 
24 SISE  GLYHO  ATEKS  IHEVA  RYGYO  ERSU  VKFYO 
25 SODA  GOODY  AVGYO  IHGZT  RYSAS  ESCOM  VKING 
26 TAVHL  GOZDE  AVOD  IHLAS  SANKO  ETYAT  YAPRK 
27 TCELL  GUBRF  AVTUR  IHLGM  SELEC  EUKYO  YAYLA 
28 THYAO  GUSGR  AYEN  IHYAY  SILVR  EUYO  
29 TKFEN  HEKTS  BAGFS  INDES  SKTAS  FORMT  
30 TOASO  HLGYO  BAKAB  INTEM  SMART  GEDIK  
31 TRKCM  HURGZ  BANVT  ISGSY  SNGYO  GLBMD  
32 TSKB  IPEKE  BERA  ISYAT  TBORG  GLRYH  
33 TTKOM  ISDMR  BFREN  ITTFH  TEKTU  GRNYO  
34 TUPRS  ISFIN  BIZIM  IZMDC  TIRE  GSDDE  
35 ULKER  ISGYO  BJKAS  JANTS  TKNSA  GYHOL  
36 VAKBN  ISMEN  BLCYT  KAREL  TLMAN  HUBVC  
37 YKBNK  KARSN  BNTAS  KATMR  TRCAS  IDGYO  
38  KARTN  BOLUC  KFEIN  TSPOR  INFO  
39  KERVT  BOSSA  KLGYO  TUCLK  ISATR  
40  KORDS  BRYAT  KLMSN  TUKAS  ISBTR  
41  KRDMA  BSOKE  KNFRT  ULUSE  ISKUR  
42  LOGO  BTCIM  KONYA  ULUUN  KAPLM  
43  MAVI  BUCIM  KRDMB  UNYEC  KENT  
44  MPARK  CELHA  KRONT  USAK  KLNMA  
45  NTHOL  CEMAS  KRSTL  UTPYA  KRGYO  
46  ODAS  CEOEM  KUTPO  VAKFN  KRTEK  
47  OTKAR  CRFSA  KUYAS  VAKKO  LIDFA  
48  SARKY  CUSAN  LINK  VERTU  LUKSK  
49  SKBNK  DENCM  LKMNH  VERUS  MARKA  
50  SOKM  DERAS  MAALT  VESBE  MERKO  
51  TATGD  DESA  MAKTK  VKGYO  METUR  
52  TMSN  DESPC  MARTI  YESIL  MTRYO  
53  TRGYO  DGATE  MEPET  YGYO  NIBAS  
54  TTRAK  DGGYO  METRO  YKGYO  OLMIP  
55  VESTL  DGKLB  MIPAZ  YUNSA  OYAYO  
56  YATAS  DMSAS  MNDRS  YYAPI  OYLUM  
57  YGGYO  DOCO  MRDIN   OZBAL  
58  ZOREN  DOGUB MRGYO  PEGYO  

03/09/2018-29/08/2019 dönemi verileriyle yapılan değerlendirme sonuçlarıdır.”

Kaynak: Borsa İstanbul A.Ş. Web Sayfası.

https://www.borsaistanbul.com/tr/duyuru/269/pay-piyasasi-yeni-pazar-yapisinda-uygulanacak-degerlendirme-kriterleri-ve-islem-esaslari